Šola prijaznih ljudi

Niste našli želenih informacij?

S pomočjo UPI svetovalke odgovore dobite hitro in brez dodatnega brskanja.
Ponujamo vam:
Poklepetajte z nami v živo.
03 713 35 76
Pišite nam preko e-pošte.
Pošljite nam e-obrazec.

Projekti - UPI ljudska univerza Žalec Namenjeni so vsem prebivalcem Spodnje Savinjske doline

MLearn

V projektu si bomo izmenjali dobre prakse iz 6 različnih evropskih držav s področja mentorstva ter na ta način okrepili in razvijali kompetence izobraževalcev odraslih in mentorjev.

Projekt financira/sofinancira:
Evropska unija, Erasmus+
Obdobje trajanja projekta:
31. 10. 2020 – 30. 10. 2022
Vrednost projekta:
Ciljna skupina:
Ciljna skupina: 1.izobraževalci odraslih, mentorji 2. podjetniki 3. mladi generacije Y in Z (manj izobraženi).
Partnerji/sponzorji projekta:
Projekt koordinira Ici & Ailleurs (Francija). Partnerji v projektu so : SOLUCIONES TECNO-PROFESIONALES CONSULTING (Španija), European Development Foundation (Bolgarija), Asociatia Institutul pentru Parteneriat Social (Romunija), Confederation of European Firms, Employment Initiatives and Cooper

Zadnje usposabljanje v okviru projekta

Zadnje mednarodno usposabljanje v okviru projekta Erasmus+ M-LEARN je med 10. in 12. majem 2022 potekalo v mestu Turnhout v Belgiji. Še naprej smo se seznanjali z dobrimi praksami, povezanimi z mentorstvom.

V petek, 13. maja, pa smo izvedli zadnji mednarodni partnerski sestanek. Čeprav se pot končuje, si projektni partnerji želimo sodelovati tudi v prihodnje, po možnosti v nadaljevanju tega projekta s še več primeri dobrih praks.

Več o usposabljanju si lahko preberete v našem NOVIČNIKU 

Usposabljanje v Sofiji

Med 15. in 17. februarjem smo sodelavki UPI Žalec Biserka Neuholt Hlastec in Marjana Rogel Peršič ter naša prostovoljka Aleksandra Škoflek udeležile sodelovale na usposabljanju na temo mentorstva v povezavi s prostovoljstvom.

Na usposabljanju, ki je potekalo v mestu Sofija, v Bolgariji, smo spoznali številne primere dobrih praks mentoriranja prostovoljcev. 

Prvi dan se je predstavila fundacija For Our Children, katerih cilj je ustvarjati priložnosti za otroke in družine s posebnimi potrebami. Naslednji dan sta se predstavili fundacija BCause in Center za podjetništvo Rinker, zadnji dan pa
je bil namenjen zgodbi mentorice in mentoriranke ter prostovoljke Mariane Petrove in njenemu podjetju Artied.

Petek, 18. februar, pa smo namenili izvedbi mednarodnega partnerskega sestanka, na katerem smo se med drugim tudi dogovorili, da se naslednjič - in zadnjič v okviru tega projekta - srečamo med 10. in 13. majem v Belgiji. 

Sofija3Sofija2Sofija1

Tretjič smo se usposabljali v Zaragozi

Cilj tretjega usposabljanja, ki je potekalo med 27. in 29. julijem v Zaragozi, Španiji je bil spoznati in si izmenjeti primere dobrih praks mentoriranja podjetnikov. 

Prvi dan se je pričel v Zaragoza Activa, kjer nam je gostiteljica usposabljanja, STP Europa predstavila program in potek usposabljanja. Po uvodnih predstavitvah nas je obiskala Maria Cortes, mlada podjetnica, ki se je preizkusila tako v vlogi mentoriranke kot tudi v vlogi mentorice. V drugem delu nam je STPEUROPA pripravila delavnico in predstavitev Erasmus+ projekta »MANAGER AS A COACH«. V projektu so razvili različna gradiva, mi pa smo se preizkusili v igranju igre MAC GAME, namenjene mentorjem oz. coachom pri delu z mladimi.

Drugi dan smo obiskali območje, namenjeno zagonskim podjetjem – INCUBATOR AREA OF ZARAGOZA in si ogledali dva izmed njih: CIEM in ETOPIA. V CIEM so nam predstavili program za pospeševanje podjetništva za start up podjetja, ki so ga sami razvili na podlagi svojih izkušenj. 

Zadnji dan pa smo obiskali še gospodarsko zbornico, visokošolsko ustanovo CESTE BUSINESS SCHOOL, ki ponuja in zvaja študijske programe s področja ekonomije ter IMPACT HUB ZARAGOZA.

"Nikoli si ne bi mislil, da bo sodelovanje v projektu mentorstva na UPI Žalec imelo tako daljnosežni vpliv. To je bil sploh moj prvi obisk Španije in nenazadnje v času, ko še svet vedno zaznamuje COVID. Kakšen privilegij varno potovati v tem času! Na aktivnostih sem se poskušal ponovno vživeti v položaj mentoriranca. Skozi te aktivnosti sem spoznal, da se mladi povsod po Evropi soočajo s podobnimi težavami, najsi bo to na poklicni poti ali v osebnem življenju. Različni so le pristopi, kako jim nuditi podporo ter pomoč. Še posebej so mi v spominu ostale besede izrečene v ImpactHub v Zaragosi:«Pot do uspeha ti ne omogočijo stavba, računalniki, pripomočki ... pač ljudje." Ravno ljudje na UPI Žalec so bili tisti, ki so me povabili v program mentorstva in mi dodelili odlično mentorico. Brez sodelovanja v projektu mentorstva verjetno ne bi bil tu, kjer sem sedaj, ne osebnostno ne poklicno."
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                             Davor Mlinarič, udeleženec mobilnosti v okviru projekta MLearn

111

Drugo mednarodno usposabljanje je potekalo v Žalcu

Od 15. do 17. junija je na UPI - ljudski univerzi Žalec potekalo drugo mednarodno usposabljanje v okviru projekta MLearn. Udeležilo se ga je 20 udeležencev iz 6 partnerskih držav, ki sodelujemo v projektu. Osrednja tema usposabljanja je bilo mentorstvo
in primeri dobrih praks s tega področja.

Prvi dan so udeleženci spoznali projekt Erasmus+ be the change. Tega so predstavili sodelavci UPI Žalec, v delavnicah pa sta svoji izkušnji predstavila tudi mentorica Bojana Drev in mentoriranec Davor Mlinarič.

Drugi dan je skupina obiskala Večgeneracijski center Planet generacij Žalec in Velenje, Vzorčno mesto v Velenju in prislihnila predstavitvi mentorstva, kot ga v podjetju Plastika Skaza izvaja Tanja Skaza.

Zadnji dan pa so udeleženci sklenili s podelitvijo certifikatov, nato pa so se odpravili v Trbovlje. Tam so si ogledali podjetje DEWEsoft in Katapult ter spoznali S.O.S. šolo, katere vodja je Alenka Knez. 

Obiska partnerjev smo se zelo razveselili, hkrati pa že nestrpno pričakujemo naše naslednje srečanje. To bo konec julija v mestu Zaragoza, Španija.

5421215

17276

O mednarodnem usposabljanju je poročala tudi Savinjska televizija

Izvedli smo prvi partnerski sestanek in usposabljanje

19. januarja 2021 smo na otoku Reunion (Francija) izvedli prvi partnerski sestanek v okviru projekta. Sestanek je bil namenjen spoznavanju partnerskih organizacij in krepitvi partnerstva, dogovorili pa smo se tudi o glavnih aktivnostih v okviru projekta.

Od 20. do 22. januarja 2021 pa smo sodelovali na usposabljanju, v katerem smo spoznali 3 primere dobrih praks mentoriranja mladih iskalcev zaposlitve. Naslednje usposabljanje bo potekali na UPI – ljudski univerzi v Žalcu, in sicer v maju 2021. 

V projektu si bomo izmenjali dobre prakse iz 6 različnih evropskih držav s področja mentorstva ter na ta način okrepili in razvijali kompetence izobraževalcev odraslih in mentorjev.

Cilji v okviru projekta so:
- pregled dobrih praks iz 6 partnerskih držav na področju mentorstva iskalcev zaposlitve in osipnikov, medgeneracijske izmenjave znanja.
- izboljšanje mentorskih spretnosti in kompetenc izobraževalcev odraslih in mentorjev iz 6 partnerskih držav,
- priprava priročnika o dobrih praksah mentorstva (preveden bo tudi v slovenski jezik),
- vzpostavitev mentorske mreže strokovnjakov na področju formalnega, neformalnega in neformalnega izobraževanja, ki so zainteresirani za uporabo mentorstva za družbene spremembe in vseživljenjsko učenje;
- organizacija 6 tridnevnih usposabljanj v 6 partnerskih državah,
- organizacija 6 promocijskih dogodkov (v vsaki partnerski državi).

Usposabljanja bodo potekala:
- januarja 2021 v Franciji (Reunion),
- maja 2021 v Sloveniji (Žalec),
- julija 2021 v Španiji (Zaragoza)
- septembra 2021 v Romuniji,
- februarja 2022 v Bolgarija (Sofija)
- maja 2022 v Belgiji (Bruselj).

Na UPI – ljudski univerzi Žalec bomo gostili 3-dnevno usposabljanje na temo motivacija starejših (nekdanjih) podjetnikov, da so (postanejo) mentorji mladim iskalcem zaposlitve. Takrat bomo med drugim predstavili projekt Erasmus+ Be the change.

V projektu so predvideni tudi 4 mednarodni sestanki:

1.            sestanek: januar 2021 (Reunion Island, Francija)

2.            sestanek: julij 2021 (Zaragoza, Španija)

3.            sestanek: februar 2022 (Sofija, Bolgarija)

4.            sestanek: maj 2022 (Bruselj, Belgija).

NOVIČNIK - PRVO MEDNARODNO USPOSABLJANJE V REUNIONU, FRANCIJA

NOVIČNIK - DRUGO MEDNARODNO USPOSABLJANJA V ŽALCU, SLOVENIJA

NOVIČNIK - TRETJE MEDNARODNO USPOSABLJANJE V ZARAGOZI, ŠPANIJA

NOVIČNIK - ČETRTO MEDNARODNO USPOSABLJANJE V SUCEAVA, ROMUNIJA

NOVIČNIK - PETO MEDNARODNO USPOSABLJANJE V SOFIJI, BOLGARIJA

NOVIČNIK - ZADNJE MEDNARODNO USPOSABLJANJE V TURNHOUTU, BELGIJA