V šolskem letu 2023/2024 smo izvedli naslednje študijske krožke:
1. BIOLOŠKI TOK: LES; NJEGOVA PONOVNA UPORABA
• Raziskovali smo, kaj za nas pomeni krožno gospodarstvo in kako se z njim srečujemo na lokalni ravni.
• Na konkretnem primeru ponovne uporabe lesa smo spoznali pojma biološki tok in koncept brez odpadkov.
• Nadgradili smo znanje ročnih spretnosti in spoznali osnove dizajna skozi igro.
2. URBANA PUŠČAVA
• Raziskovali smo, kaj za nas pomeni biotska raznovrstnost in kako se z njeno izgubo spopadamo na lokalni ravni.
• S pomočjo ogleda primera dobre prakse smo spoznali, kako lahko izboljšamo biodiverziteto »urbane puščave«.
• Naučili smo se prepoznavati invazivne rastline, za kaj vse jih lahko uporabimo ter kako pomembno je ohranjanje zaščitenih naravnih območij.
• Spoznali smo naše številne urbane žuželke, divje opraševalce in podebatirali, zakaj so tako pomembne za našo prehransko varnost.
• Zasnovali smo mali učni vrt, v katerem smo zasadili lokalne, medonosne in druge koristne rastline, in ki smo ga dopolnili s hotelom za žuželke.
3. ŽAR MOJSTER NA TERASI
• Ozavestili smo prehranjevalne navade mladih in pomen zdravega prehranjevanja, lokalno pridelane hrane (izvor in kvaliteta sestavin) in ohranjanja tradicije za regijo in za sodobni čas.
• Naučili smo se priprave zdravih, lokalno pridelanih kreativnih obrokov. Poglejte si naše recepte, ki smo jih preizkusili tudi v praksi: Recepti
• Spodbujali smo medgeneracijskost in lokalno povezovanje med mladimi in različnimi deležniki oziroma medsebojno povezovanje na področju turizma.
Informacije:
Tel.: 03 713 35 65, E-naslov: mihaela.anclin@upi.si
Študijske krožke sofinancira Ministrstvo za vzgojo in izobraževanje.