Urbano vrtnarjenje ni le gojenje zelenjave in zelišč na balkonih, strehah in v majhnih mestnih vrtovih, pač pa ponuja praktičen način za ponovno povezovanje z naravo in spodbujanje trajnostnega načina življenja, je močno orodje za izboljšanje mestnega okolja oziroma kakovosti življenja v mestih, povečuje dostop do sveže in zdrave hrane, krepi skupnost, zmanjšuje ogljični odtis in ima konec koncev terapevtske učinke, saj delo z rastlinami dokazano zmanjšuje stres, izboljšuje duševno zdravje in spodbuja fizično dejavnost.
Če se nam želite pridružiti, se boste naučili sodobnejših, učinkovitejših pristopov - načinov gojenja sadja in zelenjave v urbanem okolju:
- akvaponične, hidroponične in aeroponične pridelave hrane ter pomembnost pravilnega kompostiranja in učinkovitega kroženja bioloških snovi;
- na katere parametre (PH, EC, izbira substrata, sistema gojenja, prednosti in slabosti različnih sistemov, itd.) je potrebno biti pozoren pri hidroponičnem in klasičnem gojenju sadja ter zelenjave.
- in še več - teoretično, predvsem pa praktično!
Informacije in prijave: mihaela.anclin@upi.si ali 03 713 35 65.
Vabljeni, pričnemo kmalu!
Ste vedeli, da jamarji sledijo smeri odtekanja vode, ki jih pripelje do njenih izvirov, in s tem, ko vsako leto očistijo kakšno jamo, skrbijo, da ljudje pijemo čisto vodo, saj je zaradi veliko smeti v naših jamah čista podtalnica ogrožena?
Jame so namreč veliki zalogovniki vode in ko pride do njenega onesnaženja, se ta voda še 100 let ne more očistiti, saj imajo jame slabšo samočistilno sposobnost kot površinske vode. Skrbijo tudi za živali, ki jih v jamah ne manjka in živijo v zelo ranljivem ekosistemu. V povsem novem študijskem krožku bomo:
pridobili temeljno znanje o osnovnih geoloških pojmih, procesu nastanka jam, tipih kamnin in pomenu podzemnih voda,
na konkretnih primerih spoznali jamarstvo kot raziskovalno in rekreacijsko dejavnost ter njegovo vlogo pri varovanju kraškega okolja,
spoznali biotsko raznovrstnost jam, značilne organizme in pomen ohranjanja podzemnih habitatov,
izvedeli, kaj je trajnostni turizem - speleoturizem, zeleno podjetništvo,
ozavestili pomen varovanja vodnih virov v povezavi z vplivom človekovega delovanja na kakovost kraških voda ter predlagali rešitve za njihovo varovanje,
preizkusili osnovne jamarske veščine (osnovne tehnike gibanja v podzemlju in varna uporaba jamarske opreme),
razvijali pripovedovalske in ustvarjalne spretnosti za interpretacijo podzemnega sveta (interpretacija narave skozi zgodbe),
bolje razumeli varnostne ukrepe pri obiskovanju jam ter pomen ohranjanja naravnih vrednot oziroma bogate naravne dediščine Dobrovelj.

Informacije in prijave: mihaela.anclin@upi.si ali 03 713 35 65.
Vabljeni, pričnemo kmalu!